Η πορεία των πνευματικά φο μπιζού





«Τα φο κοσμήματα δεν δημιουργήθηκαν για να κάνουν μια γυναίκα να δείχνει πλούσια, παρόλα αυτά για να την κάνουν όμορφη», έλεγε η Κοκό Σανέλ. Vintage φο κοσμήματα με υπογραφή των γαλλικών οικών Chanel, Yves Saint Laurent, Dior, Lanvin, Scherrer και του ισπανικού Loewe παρουσιάζονται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στον νέο σημείο τέχνης και φιλοξενίας ApArt. Η έκθεση βασίζεται στην ιδιωτική συλλογή της Γαλλίδας γκαλερίστας και ειδικής στο κόσμημα και στην αρωματοποιία Soraya Bouvier Feder. Πίσω από τα πολυτελή φο θα βρούμε το επιδέξιο άγγιγμα του Γάλλου χρυσοχόου και μεταλλοτεχνίτη Robert Goossens.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χωρίς να απαιτεί να αντιγράφει σε ντιζάιν το αληθινό, το δημιουργικό φο κόσμημα έχει χαράξει εδώ και πολλές δεκαετίες τη δική του, θαρραλέα, στυλιστική πορεία. Οπως έλεγε και η Κοκό Σανέλ: «Τα φο κοσμήματα δεν δημιουργήθηκαν για να κάνουν μια γυναίκα να δείχνει γεμάτη, αλλά για να την κάνουν όμορφη». Vintage φο κοσμήματα με υπογραφή γαλλικών οικών παρουσιάζονται (και διατίθενται) στον νέο σημείο τέχνης και φιλοξενίας ApArt, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Την ημερίδα κοσμημάτων οίκων κορυφαία ραπτικής οργανώνει η Αννα Κοντολέων και επιμελείται η Ιρις Κρητικού.

Η σύνθεση, η οποία συμπεριλαμβάνει πτυχές από τους παρισινούς οίκους Chanel, Yves Saint Laurent, Dior, Lanvin, Scherrer και τον ισπανικό Loewe, βασίζεται στην ιδιωτική συλλογή της Γαλλίδας γκαλερίστας και ειδικής στο κόσμημα και την αρωματοποιία Soraya Bouvier Feder. Επί 20 χρόνια, η Bouvier βερες γαμου λευκοχρυσες με διαμαντια Feder υποδεχόταν στην γκαλερί της Via Antica, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, μια εκλεκτική πελατεία που «κυνηγούσε» ιδιαίτερα κομμάτια, ενώ το 2006 συνεργάστηκε με τη Σοφία Κόπολα στην ιστορική κωμωδία-δράμα «Μαρία Αντουανέτα». Το 2012 εγκαινίασε 1 διαδικτυακή μπουτίκ με τεμάχια οίκων όπως Hermes και Isabel Canovas, αλλά και νεότερων ονομάτων, όπως Les Paruriers και Isa Di Cursi.

Πίσω από τα πολυτελή φο βρίσκεται το επιδέξιο άγγιγμα του Γάλλου χρυσοχόου και μεταλλοτεχνίτη Robert Goossens. Εμπνευσμένος από το Βυζάντιο και την Αναγέννηση, μέσω άλλων, ο Goossens ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Κοκό Σανέλ τη δεκαετία του 1950, δημιουργώντας στολίδια από πέρλες «μπαρόκ», κοράλλι και τιρκουάζ, τοποθετημένα σε επάργυρο και επίχρυσο μπρούντζο, μεταξύ πολλών άλλων. Ακολούθως τον θάνατο της Μademoiselle το 1971, συνέχισε να δουλεύει με τον διάδοχό της Καρλ Λάγκερφελντ. Το 1974, ο Goossens γνωρίστηκε βερες γαμου τι να διαλεξω με τον Ιβ Σεν Λοράν και πολύ γρήγορα βρέθηκε να δημιουργεί «bijoux couture» συλλογές για τον ομώνυμο οίκο, όπου η θεματολογία περιελάμβανε από σταυρούς μέχρι την αφρικάνικη ήπειρο.

Και ενώ τα ατελιέ του χρυσοχόου-μεταλλοτεχνίτη παρήγαν κομμάτια για τους Christian Dior, Balmain, Madame Gres, Rochas, Balenciaga και Schiaparelli, την ίδια στιγμή δούλευαν και επάνω στα πολύπλοκα κοσμήματα του Goossens brand, μάρκα που υφίσταται να διατίθεται στο κατάστημα Goossens στη λεωφόρο Georges V, στη δεξιά όχθη. Το 2005, η Chanel αγόρασε την εταιρεία Goossens, προσθέτοντας τη σε ένα δίκτυο εξειδικευμένων οίκων που εξακολουθούν να υπηρετούν τη γαλλική δημιουργική παράδοση, όπως ο οίκος κεντημάτων Lesage και οι ειδικοί στα φτερά Lemarie. Ο Goossens πέθανε φέτος τον Ιανουάριο γαμου βερες σε ηλικία 88 ετών. Στο μεταξύ, η σύνθεση στην Αθήνα σηματοδοτεί και ανταλλαγή ταλέντου, καθώς 1 ομάδα Ελλήνων σχεδιαστών φο μπιζού θα παρουσιάσουν τη εργασία τους, σε συνεργασία με την Bouvier Feder, στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *